A Mozgás Törvénye

"A művészet az emberiség legtürelmesebb nevelője."

Üdvözöllek a mozgás világában

Kedves Olvasó!

Kezdő vagyok. Kezdő blogger. Nem is vagyok benne biztos, hogy kell-e ezt csinálnom, de nekivágtam. Biztosan sokan vagyunk az életben, akiket, ha nem is minden, de nagyon-nagyon sok dolog érdekel. Szeretjük a különlegességeket, a látszólag haszontalannak tűnő érdekes információkat, az  újdonságokat, a szakmánkban és a világban történő új felfedezéseket, innovációkat. Szeretjük kutatni és megérteni a dolgok közötti összefüggéseket. 

Bízom benne, hogy ez a blog és a benne megjelenő írások, riportok, videók és egyéb információk hasznosak lesznek azok számára, akik pedagógiai, vagy közösségi munkájuk során a mozgással bármilyen kapcsolatban állnak!

25 éve, gyerekként kezdtem el a néptánccal foglalkozni és talán ez a legszerencsésebb dolog, ami velem történhetett akkoriban! A magyar hagyományos népi kultúra köré épült az egész életem. Táncos lettem, táncpedagógus. 17 éve dolgozom, abban az iskolában, ahol annak előtte elkezdtem magamba szívni a néptáncot! Barátságok, szerelmek, munkakapcsolatok születtek az évek során ennek köszönhetően. Olyan komplex információhalmazt és tudást rejt magában a tánc és az azzal való foglalatosság, hogy nem is tudjuk mindegyik részét maximálisan elsajátítani, van amivel csak érintőlegesen tudunk foglalkozni, van, amiben jobban elmélyülhetünk.    Gondolkodtam mik volnának az első címszavak , ha csak megjelölnöm kellene fontos tudásrészeket a néptánc világából... Ezek jutottak eszembe:

mozgás, tánc, kapcsolat, kultúra, zene, jelenlét, odafigyelés, ritmus, együttműködés, önismeret, ismerkedés, család, színpad, előadás, csoport, csapat, önképzés, fejlődés, érzékenység, kézfogás, érintés, türelem, kitartás, büszkeség, elegancia, történelem, tisztelet, generációs együttműködés, alázat, szorgalom, hit, játék, vidámság, szerelem, barátság....

és még vagy száz, amit most nem írok le, de bizonyára mindenki tudná folytatni a sort a saját megélése, tapasztalatai szerint! Mind-mind olyan területek, amivel akár egy életen át is lehetne foglalkozni önállóan, tudományosan, mélyrehatóan stb. Mégis adott az a lehetőség a mai Magyarországon, hogy a gyerekek intézményes és nem intézményes keretek között kiváló pedagógusok vezetésével szinte észrevétlenül találkozzanak mindezzel és értékekben gazdag életet tudjanak élni. Mindebben óriási szerepe és felelőssége van a '70-es évek elején a Kassák Klubban néptánccal és népzenével "lázadó" akkori városi fiatalságnak! Köszönet és hála érte!  

Milyen érdekes, hogy a szabad gyermeki játék az idő előrehaladtával (egy ember élete során) hogyan formálódik a megadott keretrendszer alapján tánccá! A tánc hogyan lesz a kapcsolatépítés egyik legfontosabb formája, akár közösségről, akár személyes kapcsolatról van szó. Óvodában, általános és középiskolában, művészeti iskolában és egyesületi formában működő felnőtt csoportoknál is dolgozom. Azt tapasztalom, hogy az embereknek egyre nagyobb igénye van egymás közelségére, még akkor is, ha a körülöttünk zajló társadalmi folyamatok látszólag nem ezt mutatják! 

Szeretném, ha a blogban megjelenő történetekkel bátoríthatnám azokat, akik még elhatározás előtt állnak, hogy ne habozzanak, minél előbb kezdjenek el táncolni és azokat, akik már művelik, megerősíthetném abban, hogy nem szabad abbahagyni! Sok-sok érdekességet kívánok felvonultatni a következőkben, amik szorosabb, vagy lazább kapcsolatban állnak a tánccal, a mozgással, az élettel!

Üdvözlettel

Gőbölös Gábor   

néptáncpedagógus, drámakibic, facilitátor

Kép: daniel-olah-1125257-unsplash


daniel-olah-1125257-unsplash.jpg

 

A bejegyzés trackback címe:

https://amozgastorvenye.blog.hu/api/trackback/id/tr7214614060

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása